Copyright U13Studio 2016

ул. Др Мелгарда бб 18430 Куршумлија Централа: 027/381-222 и 027/381-335 Факс: 027/381-595 ДОМ ЗДРАВЉА КУРШУМЛИЈА wpf5a7638a_1a.png
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share on LinkedIn Share via e-mail Print
sertifikat akreditacija.png

22.09.2016


  Медицинска  служба Дома Здравља Куршумлија данас је у центру града заинтересованим  грађанима бесплатно  мерила ниво шећера у крви и крвни притисак и делила флајере. Од две стотине грађана једна трећина има повишен ниво шећера у крви а четвртина повишен крвни притисак. Ово је превентивна и едукативна  акција, која има за циљ скретање пажње на физичку активност, откривање нових пацијената, који се не лече а имају повишен ниво шећера или крвни притисак, истакла је др Драгица Симић из ДЗ Куршумлија.

   Задовољни смо одзивом грађана, који су искористили могућност да бесплатно провере ниво шећера у крви и крвни притисак. Ми смо открили неколико пацијената са високим нивом шећера у крви и високим крвним притиском а не лече се и немају терапију. Упутила сам их да се јаве свом изабраном лекару како би добили адекватну терапију.

01.12.2016.г


 СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

   Обележили смо под слоганом ,,ТЕСТИРАЊЕ ЈЕ У МОДИ”, у договору са школама, нашим предавањима и заједничким активностима са њиховим ученицима, а подељени су и пригодни флаери .

   Предавања су одржале спец.педијатрије др ДАНИЈЕЛА ЂУРЂЕВИЋ, спец. гинекологије др МАРИЈА МИЛЕНКОВИЋ и патр.сестра МОМИРКА ПЕРОВИЋ.

   01.12.2016 предавања су одржана у :  гимназији ,,Р.Ј. Сеља“ у присуству 80 ученика, а они су припремили и видео-бим. Затим у тех. школи ,,Ђуро Ђаковић“ у присуству 29 ученика и у Гимназији (из Подујева) у присуству 26 ученика и у О.Ш.,,Милоје Закић“ за ученике 7. И 8-ог разреда у присуству 70 ученика а програм је допуњен видео –бимом који су они припремили.

   02.12.2016.г. у Економској школи је одржано предавање на коме је био присутан 31 ученик а  предавање је одржала др МАРИЈА МИЛЕНКИВИЋ уз учешће патр.сестара МОМИРКЕ ПЕРОВИЋ  и ДАНКЕ ЈОВАНОВИЋ. Подељени су и прппремљени флаери .

   Акција је медијски пропраћена .

      1-     СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ 16. ОКТОБАР И ОКТОБАР-МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

       2-     МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ СИРОМАШТВА    -ОКТОБАР-МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ , обележили смо 27.10.2016.г. у Дому пензионера , под слоганом ,,КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ УТИЧУ НА ПРОИЗВОДЊУ ХРАНЕ“.

-У присуству 25 пацијената, одржано је предавање на наведену тему и подељени су флаери. Том приликом је и превентивно мерена та и гликемија у капиларној крви .

-Предавање је одржала п.с. НАТАША ТОДОРОВИЋ, а  флаере поделила п.с. МОМИРКА ПЕРОВИЋ.

-31.102016.г. обиласком терена ДОБРИ ДО . МЕРДАРЕ и РАЧА обележили смо,, МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА“

-Обиласком терена на ком углавном живе старачка домаћинства  и са мањим примањима, предавањима и пригодним флаjерима покушали смо да  пацијентима и  њиховим породицама пружимо више сазнања везаних за негу и  самонгу пацијента.

-Присутно је 29 пацијента , а предавање је  одржала п.с. ДАНКА ЈОВАНОВИЋ.


              МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ –ОКТОБАР


   -Током целог месеца смо кроз различите активности обележили  ОКТОБАР месец, почев од индивидуалног здр .вас. рада, радионица, предавања,дељења флаера и птевентивним активностима обиласком терена амбуланте Жуч.

  -Обиласком села Жуч,Сагоњево,Пачарађа и Селова углавном старарачких домаћинстава, подељени су флаери и превентивно  одраађена мерења та и гликемије.

  -Уприсуству 35 пацијената патр.сестра МОМИРКА ПЕРОВИЋ је одржала предавање на тему ,, Значај превенције и раног откривања ЦА дојке“.

  -Патр.сестре МОМИРКА ПЕРОВИЋ , ДАНКА ЈОВАНОВИЋ И ЈУЛИЈАНА РАДУЛОВИЋ су уз едукацију о самопрегледу  дојке поделиле илустрован периказ флаера самопрегледа.


     Као и претходних година и ове године ћемо обележити

31. јануар  "Национални дан без дуванског дима".Ове године под слоганом је "Одрасли пуше мене гуше".

Акција ће се обавити у четвртак у 10 сати у пензионерском. Том приликом патронажне сестре ће делити флајере и упознати о штетности дувана и његовој зависности.

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ  ДУВАНСКОГ ДИМА      

02.02.2017. Г .


У сали Дома пензионера  обележили смо

,,НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА “

под слоганом „ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ “ .

Предавања на наведену тему су одржале патронажне сестре Наташа Тодоровић и Данка Јовановић, а подељени су и пригодни флајери .

Присуствовало је  50 пацијената, а акција је и мадијски пропраћена

У центру града 13.04.2017 године,спроведена је акција превентивних прегледа заинтересованим грађанима као и мерења нивa шећера у крви и крвног притиска. Око 120 грађана учествовало је у овој акцији. Ово је превентивна и едукативна акција, која има за циљ скретање пажње на континуирану контролу здравља , на физичку активност и едукацију пацијената.

Превентивној акцији одазвао се велики број грађана махом пензионери и грађани средње доби. Они су поред мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви добили савете како да спрече настанак озбиљних здравствених проблема кроз физичку активност и здраву исхрану.

Сарадници из Ниша за дијабет истакли су да је акција врло успешно одрађена.

Данашњу акцију спровели су лекар опште медицине др Богдан Васиљевић и медицински радници превентивне и патронажне службе.

Медицинске екипе Дома здравља Куршумлија последњих година у континуитету спроводе овакве акције.

И данас 30.03.2017 године, екипа Дома Здравља Куршумлија, лекар и патронажне сестре,као и прошлог четвртка, настављају акцију у центру града и свим заинтересованим грађанима бесплатно мере ниво шећера у крви и крвни притисак .

Ово је превентивна и едукативна акција, која има за циљ скретање пажње на здраве стилове живота, на правилну исхрану, физичку активност, превентиву и значај превентивних прегледа, као и откривање нових пацијената.

Задовољни смо одзивом грађана, који су искористили могућност провере ниво шећера у крви и крвног притисака. Откривено је неколико нових пацијената који су упућени изабраним лекарима како би добили адекватну терапију.